lördag 8 oktober 2011

Nordanvind, båtben och pyttipanna


Sommaren börjar lida mot sitt slut och båtarna i hamnen blir färre och färre. Som vanligt ingen trängsel när vi dyker upp - en stund innan soluppgång. Färden mot fiskeskär sker via GPS-spår, stjärnläsning och två par falkögon.


Inte helt i onödan har vi dykt upp på fiskeplatserna tidigt. De senaste resorna har sjöns invånare varit lika morgonpigga som oss - så också i morse. Första kasten gjordes i mörker. Visst finns gösen där, och med envishet och långsamt pillande uppför stenar och skrammel kan det hända att de gapar över jiggen. Glesare är det absolut, men med grejorna i sjön under en hel dag dyker det upp en eller annan...


Under strandhugget fick vi besök av en singelkload varelse med fel på gyrot. Han hade inget emot att bli fotograferad, eftersom vi hjälpte honom ut på djupare vatten efter fotosessionen.


Medan muurikkan värmdes tog vi en tur och stötte på ett örnbo. Ingen hemma nu, men för bara en vecka sedan såg vi de maffiga fåglarna segla på vinden över ön. Fiskgjuse har vi lyckats lura intill båten för fotografering, men den större kusinen är blygare.


Det blev en tidig lunch, idag gräddstuvad pyttipanna, för den ihärdiga vinden från norr var kall och gjorde båtlivet småbesvärligt. Båtbenen som kopplas på under fisket sitter i långt efter att man kommit hem, speciellt i lite trängre utrymmen.

Efter en heldag på böljan har själen återigen blivit upphängd och vädrad. Inte längtar man väl direkt efter en ny arbetsvecka, men det känns ok.

Nu smids nya planer, metoder och material efter idogt forskande. Idéer från bassfisket på andra sidan Atlanten fungerar ibland bra även på Hjälmaren...

När ska vi fiska?

1 kommentar:

  1. Visst känner man att hösten tar ett grepp om oss, med fiske i nordanvind så kyls fingrar och händer snart nog ner så det helt plötsligt kan vara besvärligt och knyta ett beteslås.
    Men tänk så trevligt det är att få tillbringa dessa timmar på sjön som till en början verkar vara en evighet men som sen försvinner i ett nafs.
    Att få sjösätta lite nya planer och metoder känns riktigt roligt för det är väl det som föder framgång ?
    Förhoppningsvis får vi sjösätta båten många gånger till och prova lite nya skapelser och kanske kanske jaga någon gädda om tiden räcker till.
    Men visst är det härligt och förlänga fisket efter de gulglimrande mystiska skönheterna till isen lägger locket på.
    Kanske får vi lägga en pusselbit till på plats nästa gång om en ny metod skall provas :-)

    Om det ändå vore dags att fiska igen !

    SvaraRadera