lördag 30 juli 2011

Snabba växlingar i vädret !


I går hade jag bestämt mej för att försöka lura upp några matgösar till kvällen då vi skulle ha en grillkväll hos svärfar.
Sagt och gjort, packade in prylar i bilen och kopplade på båten tidigt på morgonen och sedan började färden mot Hjälmaren.
Redan då kändes det lite osäkert med vädret då oroväckande svarta moln började svepa in över stan, men av tidigare erfarenheter så behöver det inte vara likadant väder när man kommer till sjön.
Så var det denna morgon, Hjälmaren låg stilla och inbjöd till ett behagligt vertikalfiske.
Med båten i sjön var det bara att bestämma sig för var fisket skulle börja, givetvis så valde jag en av de platser som ligger lite längre bort, kanske inte så smart med tanke på lite ostadigt väder.
Väl på plats placerades en markör ut på den tilltänkta platsen och en jigg sänktes till botten för att försöka lura någon morgonpigg skönhet
Nu skulle det snart visa sig att växling av väderleken går fort när man är på denna sjö, först en liten krusning från norr för att snart nog bryta upp vågor som levererade vackra vita gäss.
Fisket blev allt besvärligare vart efter vinden ökade i styrka och vertikalfisket fick överges för att ersättas av ankrat jiggfiske.
Med ankaret fast i botten på rätt plats så kom nästa väderväxling, från norr kom de underbart svarta molnen som jag hade lämnat hemma trodde jag.
Med lite oro för att molnen skulle ha åska med sig så lossades ankaret och det fick bli en snabb färd in mot land för att avvakta om jag skulle bli tvungen att avbryta fisket.
Färden blev en blöt historia i sig då våghöjden hade tilltagit och ösregnet mötte mig halvvägs till land.
Med en gös i kylväskan kändes det som fisket behövde fortsätta en stund till för att rädda kvällens grillafton.
Så en ny strandnära ankring och uppvikning av kapell för att komma undan det häftiga regnet fick bli lösningen, när väl regnet avtog så la sig sjön åter igen ganska stilla så det blev en ny färd ut på sjön.
Åter blev det att placera ut en markör och börja vertikalfiska och denna gång i solsken som hettade på kinderna. Otroligt så snabbt vädret kan växla nu njöt man  helt plötsligt av värmande sol som torkade upp de vatten dränkta kläderna.
Fisket då, det var trögt en del smågösar fick skåda dagens skiftande väder.
Nu trodde jag att jag skulle få njuta av lite finare väder ett tag, men icke för nu ökade vinden på istället och sjön blev full i gäss.



Ankrad bland vita gäss fortsatte fisket ett par timmar utan någon vidare intensitet på jakten efter Hjämarens guld.
Klockan drog iväg så det blev att packa ihop och bege sig hemåt för att förbereda några filéer till kvällens grillning med allt vad det innebär.
Avslutningsvis blev det i alla fall grillning av gösfilèer med tillbehör i trevligt sällskap.
Nu är det bara att hoppas att man blir bjuden på lite lite bättre väder i morgon för då  är det dags igen :-)

Med en trevlig grillkväll så lekte livet :-)
Mike The Pike

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar