måndag 8 mars 2010

Känns som man gått i ide !

Vinter vinter vinter och åter vinter, hur länge ska denna vinter förhindra vårt fiske ?
Ska vi sälja båten och börja spela bridge som inte är lika väderkänsligt, ja nu börjar humöret tryta.
Det har väl gott alldeles för långt när man går till den lokal fiskdisken och köper ett kilo lax för att närma sej känslan av att komma hem med en nyfångad fisk, som ska fileás och tillredas till någon rätt man ej provat på tidigare.
Ja faktum är att detta gjorde jag i helgen, men det kanske inte är riktigt hela sanningen för det gäller att samla så mycket pluspoäng som möjligt inför stundande vårfiske :-)

Laxrätten som tillagades är döpt till Skellefterätten och lär vara en av Margot Wallströms favoriter !


Detta skall införskaffas för att mätta sex stycken munnar:

1 kg färsk lax
Salt och vitpeppar
150 g riven västerbottenost
Smör till formen

Guldmos:
1 1/2 kg skalad mandelpotatis
2 äggulor
2 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
Salt och vitpeppar

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Börja med moset. Koka,ånga av och pressa potatisen. Rör ner äggulor och smör. Späd med  
    grädde.
    Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Värm ugnen till 225 grader. Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att  få så stora skivor som
    möjligt.
    Salta och peppra på skivorna, fördela den rivna osten över dem och rulla ihop.
3. Spritsa eller klicka små potatistoppar längs med kanten på en smord ugnsform. Lägg i laxrullarna.

Såsen:

1. Smält smöret och rör i vetemjölet.
2. Tillsätt fiskfond eller smulad buljongtärning. Späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt 
    såsen koka i cirka 5 minuter.
3. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll den över laxen i formen.
4. Gratinera i ugnen i 20-25 minuter. Garnera med rom, rödlök, limeklyftor och dill.

Kan med fördel avsmakas med ett gott vitt vin eller varför inte en lagom kall öl :-)

Ja som synes så saknar man fisket, om inte vintern viker ner sej så hinner man kanske satsa på någon matlagningskurs under tiden man väntar :-(

Jag har fått nog av denna vinter !
Mike The Pike

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar