lördag 17 oktober 2009

Ett evigt fjäskande..........



Ja då var Söndagens heldagsfiske fixat, med en flaska vin och ett par gösfiléer så är det bara att låta fantasin flöda. I kväll blev det laga en nötpanerad gös med en gräddsås på vin, svamp och hasselnötter. Det var första gången jag laga denna rätt, betyget blir ett VG enligt hustrun så det får man väl vara nöjd med. Här kommer receptet på denna goda lördagsmiddag.

Nötpanerad gös i en gräddig svampsås

Ingredienser för 4 portioner:

4 st filéer av gös

100 gr Hasselnötter

Smör

Salt och peppar

Sås

2 st Schalottenlök

200 gr Blandsvamp

1 dl Vitt vin torrt

1-2 dl vatten

1 msk Fiskfond koncentrerad

2 dl Matlagningsgrädde

Tillbehör

800 gr Potatis

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt och sätt in i ugnen
  2. Rosta nötterna i 4-5 minuter tills de fått lite färg
  3. Ta ut och mosa nötterna till grovt mjöl. Stäng inte av ugnen
  4. Skär fisken i portionsbitar, salta och peppra lätt samt rulla filéerna i nötkrosset
  5. Sås
  6. Skala och finhacka löken
  7. Ansa svampen och skär den i bitar
  8. Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme och fräs lök och svamp i ca 5 minuter
  9. Tillsätt vin och låt vätskan koka bort
  10. Tillsått vatten, fond och grädde
  11. Låt småkoka tills såsen är lagom tjock
  12. Tillsätt resterande krossade nötter
  13. Smaka av med salt och peppar
  14. Skala potatisen och dela sen i bitar, koka den mjuk
  15. Hetta upp rikligt med smör i en panna på medelvärme och stek fisken 1-2 min på var sida
  16. Smörj en långpanna och lägg över fisken, efterstek i ugnen i 5-7 min
  17. Pressa potatisen och tillsätt lite smör, smaka av med lite salt.

Lite lagom arbete för att komma ut ytterligare en dag på sjön :-)

Låt smaka

Miche

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar