
Ja då var Söndagens heldagsfiske fixat, med en flaska vin och ett par gösfiléer så är det bara att låta fantasin flöda. I kväll blev det laga en nötpanerad gös med en gräddsås på vin, svamp och hasselnötter. Det var första gången jag laga denna rätt, betyget blir ett VG enligt hustrun så det får man väl vara nöjd med. Här kommer receptet på denna goda lördagsmiddag.
Nötpanerad gös i en gräddig svampsås
Ingredienser för 4 portioner:
4 st filéer av gös
100 gr Hasselnötter
Smör
Salt och peppar
Sås
2 st Schalottenlök
200 gr Blandsvamp
1 dl Vitt vin torrt
1-2 dl vatten
1 msk Fiskfond koncentrerad
2 dl Matlagningsgrädde
Tillbehör
800 gr Potatis
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna på en plåt och sätt in i ugnen
- Rosta nötterna i 4-5 minuter tills de fått lite färg
- Ta ut och mosa nötterna till grovt mjöl. Stäng inte av ugnen
- Skär fisken i portionsbitar, salta och peppra lätt samt rulla filéerna i nötkrosset
- Sås
- Skala och finhacka löken
- Ansa svampen och skär den i bitar
- Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme och fräs lök och svamp i ca 5 minuter
- Tillsätt vin och låt vätskan koka bort
- Tillsått vatten, fond och grädde
- Låt småkoka tills såsen är lagom tjock
- Tillsätt resterande krossade nötter
- Smaka av med salt och peppar
- Skala potatisen och dela sen i bitar, koka den mjuk
- Hetta upp rikligt med smör i en panna på medelvärme och stek fisken 1-2 min på var sida
- Smörj en långpanna och lägg över fisken, efterstek i ugnen i 5-7 min
- Pressa potatisen och tillsätt lite smör, smaka av med lite salt.
Lite lagom arbete för att komma ut ytterligare en dag på sjön :-)
Låt smaka
Miche
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar